Städa köket – bästa städtipsen för köket

Städa köket

Köket är ett av de rum vi använder dagligen. Det är även ett rum där bakterier kan frodas, så det gäller att göra rent köket och det ofta! Det är en god idé att varje dag torka av diskbänk, köksbänk, spis, matbord och att skura ur diskhon. Du bör även se till att diska upp varje dag, eller ställa in i diskmaskinen om du har en sådan. Sedan bör du städa köket lite mer ordentligt en gång i veckan. En gång per månad kan du städa grundligare och då städa ur kyl, skura ugn och göra rent bakom spisen. En stor miss många annars gör, är att undvika att städa vissa saker och tar då tag i det vid en flyttstädning. Men en flyttstädning blir så mycket lättare att göra om du redan har rutin på att städa köket ordentligt.

Städa köket varje vecka

Som vi nämnde är det vissa saker du bör göra varje dag. Det för att du ska ha ett fräscht kök. Sedan, en gång i veckan ungefär är det bra att städa lite noggrannare. Vid din veckostädning kan du torka utsida och insida av skåp, torka av alla öppna ytor, göra rent på spisen och så vidare. Golven kan du dammsuga och sedan våttorka.

Grundlig städning av kök

En gång per månad är det bra att göra rent köket grundligt. Du kan göra samma slags städning då du ska flytta. Det är nu du ska gå igenom alla delar i köket och se till att göra rent dem. Det många missar att städa i köket, det är ugnen, kylen, fläkten och bakom samt runt om spisen. Det är bra att ha rätt städprodukter för att städa köket. Så se till att skaffa rengöringsmedel för ugn, kyl, skåp, bänkar och golv. Det är även bra att ha ett gäng med trasor, disksvampar och så vidare.

Ugnen är en av de saker som bör städas minst en gång per månad. Det för att hålla den ren och fräsch. Du lagar ju ändå mat i den! Du kan med fördel använda dig av rengöringsmedel för ugn, men tänk på att den ofta innehåller starka kemikalier. Så läs anvisningarna och använd handskar. Det går även göra rent ugnen med hjälp av såpa. Glöm inte att även göra rent galler och plåtar. Dra även ut spisen och torka sidorna på den, samt dammsug och torka golvet bakom.

Kylen är även den bra att göra rent grundligt en gång per månad. Det gör du genom att plocka ut allt ur den. Stäng sedan av kylen och gör rent med rätt sorts medel.

Släng gamla varor som har gått ut eller som du vet att du inte kommer äta. Ta sedan ut hyllor och lådor som är lösa. Gör rent dem i en balja med hett vatten som du hällt diskmedel samt vinäger och bakpulver i. Missa inte att skura väggar, tak och golv på kylen samt i alla lister och skarvar.  Innan du ställer in maten igen, torka av burkar och flaskor och annat.

Allt du behöver veta om Rut-avdrag för år 2021

rutavdrag

Nytt för år 2021 är att taket för RUT-avdraget höjs från 50 000 kronor per person och år till 75 000 kronor. Dessutom blir fler tjänster avdragsgilla jämfört med tidigare. Vi listar de viktigaste nyheterna om RUT-avdraget som du bör ha koll på.

 • Tvätt vid tvättinrättning
  Från och med 2021 är att du kan få RUT-avdrag för tvätt av kläder och hemtextilier vid en tvättinrättning. Detta innebär att du kan lämna in dina kläder och textilier, få dem tvättade, strukna eller lagade och bara betala halva priset. Observera att detta dock inte gäller för kemtvätt eller för att sy upp nya textilier.
 • Möblering
  Även möblering blir en avdragsgill tjänst från år 2021. Med det avses montering och förflyttning av möbler. Om du tex behöver hjälp med att sätta upp hyllor eller gardinstänger kan du skatta dig lycklig, du får nämligen RUT-avdrag för det.
  Möblering omfattar dock inte köp av inredningstjänster eller reparation av möbler.
 • Enklare tillsyn av bostad eller fritidshus
  Om du behöver en husvakt i samband med semester eller tjänsteresor kan du få RUT-avdrag för det. Husvaktens tjänster kan innebära tillsyn av bostaden, att ta in post, vattna blommor och liknande.
 • Transport till försäljning för återanvändning
  Du kan inte få RUT-avdrag för bortforsling av skräp till återvinningscentral, men om du däremot har möbler eller kläder som kan återanvändas och säljas vidare har du rätt att göra RUT-avdrag för transporten. Transporten ska avse till loppmarknader, auktioner, secondhandbutiker och dylikt. Utöver själva transportkostnaden omfattas att bära, lyfta och lasta godset av avdraget.
rutavdrag

Obs!

Viktigt att tänka på är att summan för RUT- och ROT-avdrag slås ihop till en ”pott”. Om du har använt 50 000 kronor under ett år för ROT-avdrag har du till exempel endast 25 000 kronor kvar att använda dig till RUT-avdrag.

Till startsidan